Om Oss

‌‌‌‌Välgörande mötesplats där människor växer

Gåsebäck

Tisdag: 10-18
Torsdag: 10-18
Lördag: 10-15

Söder

Vardagar: 10-16
Lördagar: 10-14

Detta är vi

Genom att handla i våra secondhandbutiker stöder Du våra projekt för människor världen över. Här kan Du läsa om några av de biståndsinsatser och sociala projekt som vi är och har varit engagerade i. Grundtanken med våra hjälpinsatser är hjälp till självhjälp för människor både här hemma och långt borta.

Vattenprojekt i Mugara, Burundi

När flyktingströmmen av återvändande flyktingar från Tanzania till Burundi 2010/2011 var i full gång, stöttade överskott från Pingstkyrkans Second Hand Burundihjälpens (tabitafonden.se) arbete i området Mugara. Ett utav problemen som uppstod i de gigantiska flyktinglägren var bristen på rent vatten vilket gjorde att sjukdomar härjade och människor dog. Burundihjälpens arbete bestod i att bygga en 8 km lång vattenledning som skulle förse människorna med vatten. Rapporterna från sjukvården i Mugara säger att Tyfoidfebern, liksom maginfektioner och hudsjukdomar minskat med 80 % i de områden som fått rent vatten.

Fridsro center for Children development (FCCD) Sri Lanka

Det biståndsprojekt vi stöttar ligger i tedistrikten på höglandet på Sri Lanka. Folkgruppen som jobbar på teplantagen här, har varit marginaliserade i flera generationer och har inte haft tillgång till utbildning eller drägliga levnadsvillkor. En svensk missionärskvinna som gifte sig med en lankes och flyttade till Sri Lanka på 70-talet märkte att det fanns stort behov av omsorg om barn som saknade familjer. Denna verksamhet har sedan vuxit och idag är vi med och stöttar projekten som finns på teplantagen. Här fanns tidigare inte någon barnomsorg för de minsta barnen medan deras föräldrar var iväg och arbetade på teplantagen. Detta gjorde att de blev utsatta för alla möjliga typer av övergrepp. Idag finns 5 center som utöver förskola bedriver ett omfattande arbete för mänskliga rättigheter för barnen, personer med funktionsnedsättning och folkgruppen i stort. I norra Sri Lanka där nyligen ett inbördeskrig har avslutats stöttar vi skolor och barn med skolmaterial. Utöver detta planerar vi att stödja en ny förskola med 50 barn och där avsikten är att kommunen efter 4 år kommer att ta över driften.

Sociala projekt i Helsingborg

Förutom att stötta projekt utomlands stödjer överskottet från second hand en rad projekt här hemma. Varje år gör vi ett arbete med att dela ut julkassar i samarbete med socialtjänsten. Julkassen innehåller allt från julmust och apelsiner till skinka och prinskorv. Julkassarna går till personer som annars inte har medel till det där lilla extra kring jul.

Vi stödjer också LP-kontakten i Helsingborg som vänder sig till människor med drogproblem och som vill ha stöd och motivation med att förändra sin livssituation

Pingstkyrkan Second Hand